Blog

Spreken is breken


Ik ben vergeten waar ik deze uitspraak las, maar af en toe springt deze zin in mijn gedachten. Door spreken doe je afstand van de directe onmiddellijkheid van ervaring.

Lees meer

 

Help, ik heb een psychogene stemstoornis


Ze gooide de verwijzing van de K.N.O-arts op mijn bureau terwijl ze zich op de stoel liet neerploffen en verzuchte: "Ik schijn een psychogene stemstoornis te hebben".

Lees meer

 

Een kijkje in de studio


Het was een druilerige dinsdag. Ik was bezig met een rapportage van een cliënt wiens stem weer prachtig helder was na forse stemproblemen door een wisseling van baan. In deze nieuwe werksituatie was ze verantwoordelijk voor vijfendertig medewerkers en moest ze haar leiderschapskwaliteiten inzetten.

Lees meer

 

Het spreekproces


Ons vermogen tot spreken ligt zonder meer aan de basis van onze cultuur, ons sociale en maatschappelijke bestaan, onze kennisoverdracht, onze opvoeding.

Lees meer

 

Hoe maak je het spreken levendig?


`Prosodie’ wat is dat precies? Prosodie is een verzamelnaam van belangrijke elementen tijdens het spreken. Het wordt gevormd door de rechterhersenhelft waarmee dit fenomeen de taal (geproduceerd door de linkerhersenhelft) begeleidt. In feite zijn het de muzikale onderdelen van de boodschap.

Lees meer

 

Krachtig solliciteren door effectief te spreken. 10 tips!


Tijdens een sollicitatie gesprek wil je het beste van jezelf neerzetten. Of je potentiele werkgever of jijzelf nu wel of niet besluiten om met elkaar door te gaan; je wilt een indruk en een boodschap achter laten die niet meer wordt vergeten.

Lees meer

 

De overredende stem


Vergeet niet, het is de geheime kracht, diep in ons weggeborgen, die onze drijfveren stuurt; daar komt die overredende stem vandaan, daar ligt de kern van het leven, daar, zouden we zelfs kunnen zeggen, is de mens zichzelve. (Romeins Keizer (121-181) Marcus Aurelius).

Lees meer

 

Het nut van stemtraining bij paralinguïstiek (stemtaal)


Mensen zijn zich vaak niet bewust van de klank van de eigen stem, noch van wat ze ermee doen en wat voor een invloed dit heeft op de luisteraar.

Lees meer

 

Wie de waarheid in het hart heeft, hoeft nooit te vrezen dat zijn tong te weinig overtuigingskracht zal hebben


Toen ik gister deze uitspraak las, dacht ik daar nog een tijdje over na. Wat is immers waarheid? Mijns inziens bestaat dit alleen als subjectieve beleving van alles wat via onze zintuigen wordt verwerkt. Ik zou persoonlijk de essentie van deze uitspraak ergens anders willen leggen. Daarmee het woord waarheid vervangend voor iets anders.

Lees meer

 

Zijn krakende Amerikanen ons voorland?


Het krakende register waarin Amerikaanse vrouwelijke sterren als Katy Perry en Kim Kardashian al jaren hun zinnen eindigen, blijkt niet typisch vrouwelijk. Ook de mannen op het continent praten met vocal fry. Hoelang duurt het nog voordat deze, vaak irritant gevonden, manier van praten overwaait naar Nederland?

Lees meer

 

Waar de spraak ophoudt, begint de muziek.(E.T.H. Hoffman Duits auteur, componist, dirigent, jurist en tekenaar 1776-1822)

Toen ik deze uitspraak las, was ik onder de indruk over de waarheid die het voor mij in zich heeft. Als stemtrainer trek ik het component “spraak” en “stem” altijd uit elkaar. Het zijn beide componenten die tot uitingsvormen als spreken en zingen leiden, maar toch totaal verschillend. “Spraak” gaat hand in hand met “taal”.

Lees meer

 

Individuele trajecten

Krijg inzicht in wat jij uitstraalt met je stem, je manier van spreken en je lichaamshouding/mimiek


Lees meer

Workshops/Trainingen

Volg resultaatgerichte workshops en trainingen die jou helpen alles uit jouw stem en spreken te halen.


Lees meer

Incompany

Train Je Stem geeft stem- en spreektrainingen (desgewenst op maat) aan bedrijven en overheidsinstellingen.


Lees meer

 

“Eerlijk gezegd verwachte ik niet dat er wat aan mijn keelklachten gedaan kon worden. Het tegendeel bleek waar. Er was wel wat te doen aan mijn keelklachten.”

Gerdine, docent

Wil je kennis maken en vrijblijvend praten over de mogelijkheden? Altijd welkom!