Wie de waarheid in het hart heeft, hoeft nooit te vrezen dat zijn tong te weinig overtuigingskracht zal hebben

“Wie de waarheid in het hart heeft, hoeft nooit te vrezen dat zijn tong te weinig overtuigingskracht zal hebben”. ( John Ruskin Engels recensent)

Toen ik gister deze uitspraak las, dacht ik daar nog een tijdje over na. Wat is immers waarheid? Mijns inziens bestaat dit alleen als subjectieve beleving van alles wat via onze zintuigen wordt verwerkt. Ik zou persoonlijk de essentie van deze uitspraak ergens anders willen leggen. Daarmee het woord waarheid vervangend voor iets anders.

“Wie de zuiverste compassie voor onze medemens in het hart heeft en deze toevoegt aan zijn boodschap die van binnenuit wordt beleefd, hoeft nooit te vrezen dat zijn tong te weinig overtuigingskracht zal hebben”

Tijdens mijn werk besteed ik aandacht aan het optimaliseren van de stem van beroepssprekers. Door de stemmogelijkheden van iemand te analyseren en daar vervolgens een passend plan voor te bedenken, werk ik mee aan het vergroten van de overtuigingskracht op de werkvloer.
We weten allemaal dat een boodschap minder goed overkomt door slechte articulatie, monotoon spreken, te zacht spreken, te snel spreken, een overduidelijk dialect, te hoog of te laag spreken, te hees, een incongruentie tussen stem en lichaamstaal etc. De stem is een belangrijk medium. In de huidige tijd waarin alles vlug verloopt, haken mensen snel af, zodra ze iets te veel inspanning moeten leveren.

Als alle tools die ik aanreik voor het spreken correct worden uitgevoerd, is mijn opdracht in principe geslaagd. Toch gaat het uiteindelijk om een boodschap die van binnenuit beleefd wordt, met oog voor de behoeften van een ander en daardoor krijgt de echte overtuigingskracht ruimte. En zo zeg ik samen met Jean de la Bruyere: “De ware zin voor conversatie bestaat veel minder in zelf veel zin er voor te tonen, dan hem bij anderen op te wekken. Hij, zij die van een gesprek met u weggaat, tevreden over zichzelf en over zijn geest, is ook volkomen tevreden over u, uw product of uw dienst”.

En zo kan ik vandaag tegen jullie allemaal zeggen: In mijn leven en bij het uitoefenen van mijn vak zijn de nuances alles bepalend. Niet voor niets las ik laatst in een romannetje: "Toen ze stamelde zei ze alles, nu ze mooi spreekt niets".

Delen:

Individuele trajecten

Krijg inzicht in wat jij uitstraalt met je stem, je manier van spreken en je lichaamshouding/mimiek


Lees meer

Workshops/Trainingen

Volg resultaatgerichte workshops en trainingen die jou helpen alles uit jouw stem en spreken te halen.


Lees meer

Incompany

Train Je Stem geeft stem- en spreektrainingen (desgewenst op maat) aan bedrijven en overheidsinstellingen.


Lees meer

Wil je kennis maken en vrijblijvend praten over de mogelijkheden? Altijd welkom!