Een kijkje in de studio

Het was een druilerige dinsdag. Ik was bezig met een rapportage van een client wiens stem weer prachtig helder was na forse stemproblemen door een wisseling van baan. In deze nieuwe werksituatie was ze verantwoordelijk voor vijfendertig medewerkers en moest ze haar leiderschapskwaliteiten inzetten. Ze was geknipt voor haar werk, maar helaas liet haar stem het snel afweten door stemgebruik die niet paste bij deze functie. Het was een ontzettend leuk traject geweest, waarin we haar stemmogelijkheden hadden verkend en uitgebreid. Ze was hierdoor in staat om zonder stemklachten en met meer zelfvertrouwen haar takenpakket uit te voeren. Ik dacht terug aan haar zachte, ietwat hoge stem bij binnenkomst, haar bescheiden warme karakter en haar scherpte en intelligentie. Wat was het toch heerlijk om mensen ver uit hun comfortzone te helpen qua stem- en spraakgebruik, zodat ze beter uit de verf kwamen in allerlei omstandigheden. De stem sturen om in elke situatie passend spreekgedrag te laten horen was zeker niet altijd makkelijk. Ik grinnikte toen ik terug dacht aan hoe moeilijk ze het had gevonden om van mat naar mat te springen en te schakelen tussen stemgedrag en lichaamstaal bij een negatief en positief functioneringsgesprek en het leiden van een vergadering waarbij knopen moesten worden doorgehakt.


Ik stond op om mijn kopje koffie te halen toen de bel ging. Ik verwachtte niemand en liep naar de deur. Er stond een lange, forse, zwartharige meneer met een stoppelbaardje op de stoep. "Kan ik u iets vragen?" vroeg hij. Zijn stem klonk luid, laag, diep en vol. "Natuurlijk" antwoordde ik. " Nou, het zit zo, als mensen mij horen spreken vinden ze mij vaak agressief overkomen, omdat ik nogal luid praat. Ik kwam hier langs en zag uw bordje met "Train Je Stem" en toen vroeg ik mij af of daar iets aan te doen is? Ik ben namelijk helemaal niet agressief. Ik ben juist een heel zacht eitje. Ik heb al wel zacht geprobeerd te praten, maar ik heb niet de indruk dat dit helpt". Ik glimlachte en zei: " Ik heb wel even tijd; komt u verder". 


De meneer hoefde geen koffie en trok de rits van zijn zwarte leren jas open. Zijn grote, brede gestalte nam plaats op één van mijn stoelen en ik was even bang dat hij door de stoel zou zakken. Zijn aanwezigheid vulde de gehele ruimte en hij keek mij vorsend aan toen ik hem vroeg in welke situaties hij zijn luide spreken als een probleem ervoer. Hij antwoordde dat dit voornamelijk op de werkvloer speelde en bij het aangaan van nieuwe contacten. Terwijl hij sprak keek hij mij onafgebroken aan, terwijl zijn mimiek weinig veranderde. Zijn lichaamstaal was recht, hoekig, snel en ver van zijn lichaam af. Maar aan het eind van het gesprek was de boodschap luid en duidelijk.  Deze meneer wilde dolgraag geholpen worden en voelde zich erg onzeker over de indruk die hij op anderen maakte. 


Dit zijn zomaar twee voorbeelden uit mijn werksituatie, die zo duidelijk laten zien hoezeer het stemgebruik en het non-verbale gedrag mensen kunnen hinderen om hun functie op de werkvloer op een adequate wijze uit te voeren. Vaak weten mensen niet goed wat ze doen tijdens het spreken. Ook zijn ze zich meestal niet bewust van het effect van hun stem en non-verbaalgedrag op de ander. In bovenstaande gevallen maakt het niet uit wát ze zeggen. De manier waarop ze spreken, de mimiek en lichaamshouding komen niet overeen met hetgeen ze willen overbrengen. 


In beide gevallen zijn we begonnen met het verkennen van de stemmogelijkheden en experimenteerden en varieerden we met andere en nieuwe manieren van spreken. Door de stem en het non-verbaalgedrag via audio- en videoapparatuur op te nemen, konden deze meneer en mevrouw een visuele en auditieve terugkoppeling van hun spreken krijgen en konden ze direct zien en horen welk effect subtiele veranderingen hadden op hun spreekresultaat en impact. Hierdoor leerden ze hun eigen non-verbale gedrag en hun stem- en spraakgebruik sturen. Uiteindelijk konden beide mensen het gewenste spreekgedrag in overeenstemming met hun lichaamstaal in de werksituatie integreren. 

 

Delen:

Individuele trajecten

Krijg inzicht in wat jij uitstraalt met je stem, je manier van spreken en je lichaamshouding/mimiek


Lees meer

Workshops/Trainingen

Volg resultaatgerichte workshops en trainingen die jou helpen alles uit jouw stem en spreken te halen.


Lees meer

Incompany

Train Je Stem geeft stem- en spreektrainingen (desgewenst op maat) aan bedrijven en overheidsinstellingen.


Lees meer

Wil je kennis maken en vrijblijvend praten over de mogelijkheden? Altijd welkom!