Help, ik heb een psychogene stemstoornis

Ze gooide de verwijzing van de K.N.O-arts op mijn bureau terwijl ze zich op de stoel liet neerploffen en verzuchte: "Ik schijn een psychogene stemstoornis te hebben. Zal ik maar gelijk over al mijn andere stoornissen vertellen?" Ik was even van mijn stuk gebracht, zocht naar woorden, observeerde haar snel en vergeleek mezelf in deze korte stilte met een grijze, stoffige, oude psychiater. Het kleine uilenbrilletje ontbrak nog. Tja, hoog opgetrokken schouders, houding klein, gebalde vuisten, onrustige blik, vluchtig oogcontact....Beeld bevestigd....Maar ik zag nog meer. Er was iets bijzonder krachtigs in deze jonge, mooie vrouw met haar vlammende ogen.

" Ah, diagnosecode 2140. Koffie? Je stem klinkt by the way uitstekend" zei ik terwijl ik de brief neerlegde en opstond om naar de keuken te lopen. Ik probeerde me snel te ontspannen. Mijn eerste reactie was geloof ik geslaagd gezien haar non-verbale uitstraling na mijn opmerking, maar wat nu? Hoe moest ik door zoveel weerstand heen breken om aan mijn werk toe te komen? Hoe moest ik deze vrouw die o zo pissig was (of althans zich zo uitte) van haar stemklachten afhelpen? Of beter gezegd, haar leren zichzelf te helpen? Ik vervloekte op dat moment de ICIDH codes.

Een psychogene stemstoornis, geen organische afwijkingen te zien in het strottenhoofd, stoornis in functioneel gebruik van de stem vanwege psychische belastingen. Een dysfonie in dit geval. Tja....Ik liep terug naar de studio en schoof de stoel naast haar aan terwijl ik het beeldscherm van de computer naar ons toedraaide. Ik legde haar het systeem van de logopedische diagnosecodes uit. "Ik kan in ieder geval al code 2140 neerzetten bij jouw persoonlijke gegevens..... Voor de zorgverzekeraar... zei ik luchtig. "Hoe heet je?" Ik kreeg geen antwoord en hoorde een zachte snik, nog één en nog één. De jonge vrouw huilde zacht, ingehouden. Ik liet haar stil begaan, wist even niet wat te doen. Totdat ik een ingeving kreeg. " Kun je wat harder huilen? Met veel geluid en veel snot? " Code 2140 keek mij verbaasd en wantrouwend aan en stopte met huilen, terwijl ik haar begon uit te leggen wat huilen betekende en wat de stem deed.

Toen ik klaar was met mijn betoog, keek ze op de klok, stond op en trok haar jas aan. "Kan ik volgende week om dezelfde tijd terugkomen? " vroeg ze? Ik knikte en gaf haar een hand. "Ik zal ons doel voor deze sessie nog even smart formuleren, code 2140!! Ik zwaaide en kreeg een brede glimlach terug.....

Ingehouden huilen, je kent het wel. Je kaken spannen zich, je keel zit dicht vanwege de welbekende brok, je slikt en slikt en slikt nog eens , want je wilt niet huilen. Mensen die veel huilen vanwege een moeilijke periode in hun leven, kunnen het gevoel hebben dat de brok continu in hun keel blijft hangen. Vanwege het vele slikken brengen ze hun stottenhoofd steeds naar de hoogste positie. Ze houden de druk in de keel vast door de stembanden te sluiten en de adem in te houden. Op den duur verkorten de spieren rondom het strottenhoofd, de kaken, de tong en wordt het stemapparaat steeds moeilijker aan te sturen. Met als gevolg: stemproblemen. Heel erg lastig als je een beroep hebt waarbij je je stem de hele dag moet gebruiken en deze zijn werk niet meer kan volhouden.

Bovenstaand traject is één van mijn meest mooie trajecten geweest. Ik heb deze jonge vrouw mogen zien opbloeien, uit haar burn-out zien komen en haar de mooiste presentaties horen geven. De sleutel tot dit succes was dat deze code 2140 zichzelf niet meer inhield op allerlei terreinen, zodat de spanning zich kon ophopen in haar lichaam, maar dat ze zich ging uiten met heel haar wezen.

 

Delen:

Individuele trajecten

Krijg inzicht in wat jij uitstraalt met je stem, je manier van spreken en je lichaamshouding/mimiek


Lees meer

Workshops/Trainingen

Volg resultaatgerichte workshops en trainingen die jou helpen alles uit jouw stem en spreken te halen.


Lees meer

Incompany

Train Je Stem geeft stem- en spreektrainingen (desgewenst op maat) aan bedrijven en overheidsinstellingen.


Lees meer

Wil je kennis maken en vrijblijvend praten over de mogelijkheden? Altijd welkom!